& Ψυχοθεραπευτες

Συχνές ερωτήσεις προς ψυχολόγους

Πότε χρειάζεται να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο?

Μέσα από μια ευρεία οπτική, είναι καλό κάποιος  να αναζητήσει την ψυχοθεραπεία, όταν νιώθει ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που ανακύπτουν στη ζωή του, δεν ειναι πια επαρκής και λειτουργικός.

Όταν αντιλαμβάνεται ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές του προς τον εαυτό του και τους άλλους δε τον βοηθούν να ζει ικανοποιητικά και ουσιαστικά τη ζωή του, τότε μπορεί να αποφασίσει την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή.


Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η ψυχοθεραπεία?

Η καλή συνεργασία θεραπευτή και θεραπευόμενου ξεπερνάει τον μονοδιάστατο στόχο της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων – συμπτωμάτων που φέρνει ο θεραπευομένος για τον εαυτό του ή για κάποιον άλλον, π.χ. για το παιδί του.

Η καλή ψυχοθεραπεία ενδιαφέρεται να κατανοήσει, να αποκωδικοποιήσει, να αναδείξει, να οδηγήσει στην αυτογνωσία του προσώπου και όχι να ανακουφίσει πρόσκαιρα από τον ψυχικό πόνο με εύκολες συμβουλές και στήριξη.

Οι άνθρωποι, συχνά, αναζητούν βοήθεια για δυσκολίες που σχετίζονται με:

  • Δυσλειτουργικές σχέσεις εντός και και εκτός οικογένειας
  • Απώλεια εργασίας
  • Εμμένοντα συναισθήματα θλίψης, απόγνωσης, θυμού, παραίτησης
  • Επιπλεγμένο πένθος
  • Κρίσεις πανικού
  • Κατάθλιψη ή καταθλιπτική διάθεση
  • Διαταραχές πρόσληψης της τροφής, όπως ψυχογενής ανορεξία ή βουλιμία
  • Τραυματικές εμπειρίες, όπως κακοποίηση, φυσικές καταστροφές, ξαφνικές απώλειες
  • Σωματικές ενοχλήσεις ή ασθένειες
  • Δυσκολίες στην αναπαραγωγή
  • Θέματα της σεξουαλικής ζωής

Μπορώ να εμπιστευθώ τον ψυχολόγο?

Ο ψυχοθεραπευτής – ψυχοθεραπεύτρια  που είναι κατάλληλος για κάποιον, με την έννοια ότι του ταιριάζει ο τρόπος του και ότι μπορεί να τον εμπιστευθεί, αποτελεί  προσωπική επιλογή και ευθύνη.

Καθώς οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι άνθρωποι και, συνεπώς, ατελή όντα με ανασφάλειες και αδυναμίες, είναι σημαντική η ύπαρξη των προϋποθέσεων που θα παράξουν την εμπιστοσύνη  στο πρόσωπο του θεραπευτή.

Προϋποθέσεις όπως η επαρκής εκπαίδευση και η προσωπική ψυχοθεραπεία  του ίδιου του ψυχολόγου, η τήρηση του απορρήτου των συνεδριών και των  ατομικών στοιχείων του θεραπευόμενου, τα ξεκάθαρα όρια στους ρόλους, ο σεβασμός και το αυθεντικό ενδιαφέρον προς τον θεραπευόμενο, προαπαιτούνται για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης.

Γιατί ο ψυχοθεραπευτής δεν μπορεί να απαιτεί την εμπιστοσύνη, αλλά γνωρίζει ότι χρειάζεται να την κερδίσει από τον άνθρωπο που έχει απέναντι του.


Τι συμβαίνει στην πρώτη συνεδρία με τον ψυχολόγο?

Στην πρώτη συνεδρία είναι σημαντικό, πριν γίνει εκτενής αναφορά στο πρόβλημα, να πραγματοποιηθεί  η «σύνδεση» (joining) με τον θεραπευόμενοΑυτό σημαίνει ότι ο ψυχοθεραπευτής έχει να γνωρίσει τον άνθρωπο, να ακούσει την ιστορία του, να πάρει μια πρώτη εικόνα για το τρόπο που μεγάλωσε, καθώς και για την παρούσα φάση ζωής του. Αυτό το κάνει, γιατί χρειάζεται να τον αφουγκραστεί και να τον καταλάβει ως την ξεχωριστή και μοναδική ύπαρξη που είναι και, άρα, να μην τον ταυτίσει με τη δυσκολία που φέρνει.

Ο θεραπευόμενος, στη συνέχεια, περιγράφει αυτό που τον προβληματίζει, καθώς και αυτό που ζητάει, το προσωπικό του αίτημα. Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, ο άνθρωπος που έχει επισκεφθεί τον ψυχολόγο μπορεί να φύγει ανακουφισμένος και, ταυτόχρονα, προβληματισμένος ως προς την προσωπική του ευθύνη και συμμετοχή στα ζητήματα της ζωής του. 

Στη φάση αυτή έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει για τη συνέχεια ή όχι της ψυχοθεραπείας του.


Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία?

Η ψυχοθεραπεία διαρκεί όσο ο ίδιος ο θεραπευόμενος αποφασίζει να είναι ταξιδιώτης στο ψυχοθεραπευτικό ταξίδι.

 Μπορεί να επιλέξει να  σταματήσει  σε οποιαδήποτε στιγμή και φάση της ψυχοθεραπείας, λαμβάνοντας και το ανάλογο καθρέφτισμα. Αυτό σημαίνει ότι ο ψυχοθεραπευτής έχει να τον «αφήσει» να φύγει, αφού πρώτα τον φροντίσει και τον ελευθερώσει μέσα από μια ουσιαστική ανατροφοδότηση. 

Δηλαδή, έχει να του αναδείξει τα δυνατά του σημεία, αυτά που δούλεψε και επεξεργάστηκε, αυτά που έχει ακόμα να δουλέψει και να εξελίξει, αυτά από τα οποία κινδυνεύει αν δεν βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Αναμφίβολα, η ψυχοθεραπεία ζητάει χρόνο, δέσμευση και προσωπική επένδυση για να φτάσει να  καρποφορήσει.