Τα τελευταία χρόνια σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται έντονα ψηφιακή,τα αιτήματα για online ψυχοθεραπεία ή αλλιώς Διαδικτυακή συμβουλευτική αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.
Έτσι κι αλλιώς, για τους ιθαγενείς της ψηφιακής εποχής η χρήση του Skype ή του Face Time είναι αυτονόητη όταν θέλουν να επικοινωνήσουν, να περάσουν χρόνο μαζί και να μοιραστούν κοινές εμπειρίες.
Πλέον οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας μέσω Skype καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων συναντήσεων ενός ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή.
Η ψυχοθεραπεία online ασκείται αυθύπαρκτα, αλλά μπορεί και να εναλλάσσεται με την ψυχοθεραπεία face to face. Πιο συγκεκριμένα, είναι δυνατό η ψυχοθεραπεία από κοντά να «διακόπτεται» κατά καιρούς από ψυχοθεραπεία online, γιατί ο θεραπευόμενος, για παράδειγμα, μπορεί να ταξιδεύει λόγω της δουλειάς του.
Άλλη περίπτωση είναι όταν ο θεραπευόμενος ζεί μόνιμα σε άλλη πόλη ή στο εξωτερικό και οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κυρίως online. Αλλά ακόμα και τότε, αξιοποιείται η ευκαιρία, όταν είναι δυνατό, να συναντηθούν από κοντά ψυχοθεραπευτής και θεραπευόμενος στο γραφείο του πρώτου.
Επίσης, συμβαίνει η ψυχοθεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα να έχει διεξαχθεί από κοντά και ο θεραπευόμενος να μετακομίσει μόνιμα κάπου μακριά. Σαφώς, έχει την ελεύθερη επιλογή να απευθυνθεί σε νέο ψυχοθεραπευτή εκεί που θα βρίσκεται, όμως αν δεν το επιθυμεί, που είναι πιθανό, καθώς έχει συνδεθεί με τον θεραπευτή του με σχέση εμπιστοσύνης, ασφάλειας και οικειότητας, τότε μπορεί συνεχίσει με τον ίδιο ψυχοθεραπευτή online πλέον.
Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι η περίπτωση που η τεχνολογία δεν απομακρύνει και αποξενώνει τους ανθρώπους, αλλά, αντίθετα, δημιουργεί γέφυρες σύνδεσης και κοντινότητας.
Τι είναι ψυχοθεραπεία και πώς συγκρίνεται με την μέθοδο της ψυχοθεραπείας online?. Αν θα με ρωτούσε κάποιος και ήταν να επιλέξω, προτιμώ την άμεση επαφή της ψυχοθεραπείας από κοντά, που είναι ο παραδοσιακός, μεν, τρόπος, δοκιμασμένος και λειτουργικός δε.
Είναι ανακουφιστικό όταν μπορεί να κλείνει η πόρτα και έτσι να ορίζεται ξεκάθαρα το πλαίσιο όπου συμβαίνει η ψυχοθεραπεία, το γραφείο του ψυχοθεραπευτή. Έχει σημασία αυτό, γιατί μέσα σε αυτό το προστατευμένο πλαίσιο μπορεί να γεννηθεί και να αναπτυχθεί η θεραπευτική σχέση. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του ψυχοθεραπευτή θεμελιώνει την καλή θεραπευτική σχέση που με τη σειρά της καθιστά την ψυχοθεραπεία ουσιαστική και βοηθητική.
Το συγκλονιστικό της ψυχοθεραπείας συμβαίνει εκεί, σε αυτόν τον προκαθορισμένο χώρο, σε αυτήν την προκαθορισμένη ώρα.
Αυτό το ίδιο δεν μπορεί να παραχθεί και στην ψυχοθεραπεία online?
Η απάντηση είναι ότι μπορεί, μα καθώς παρεμβάλλεται το μέσο, χρειάζεται ο ψυχοθεραπευτής να είναι ακόμα πιο προσεκτικός και με μεγαλύτερη αγωνία για το setting της ψυχοθεραπείας.
Η σύνδεση χρειάζεται να είναι καλή και υψηλής ποιότητας, επαναλαμβανόμενες διακοπές στην επικοινωνία δυσκολεύουν αυτό που συμβαίνει εκείνη την ώρα. Είναι σαν να είναι ο ψυχοθεραπευτής στο γραφείο του με τον θεραπευόμενο και κάθε λίγο κάποιος απέξω να ανοίγει την πόρτα. Ο ψυχοθεραπευτής χάνει την ροή της σκέψης του και την απόλυτη προσήλωση στη διαδικασία και στο περιεχόμενο και ο θεραπευόμενος πιθανό να νιώσει ανασφάλεια.
Χρειάζεται, λοιπόν, ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση, καθώς το θεραπευτικό πλαίσιο καθορίζεται και από μεταβλητές που δεν ειναι πάντοτε εύκολα προβλέψιμες και διαχειρίσιμες.
Η online ψυχοθεραπεία είναι τόσο σημαντική όσο και η από κοντά ψυχοθεραπεία.
Όσο η μία μπορεί να βιωθεί ως ασφαλής αφετηρία και να αποφέρει καλά αποτελέσματα στη ζωή του θεραπευόμενου, το ίδιο μπορεί και η άλλη, η σύγκριση δεν είναι το ζητούμενο.
Η ψηφιακή εποχή διαθέτει τα μέσα για τη σύνδεση των ανθρώπων εκεί που θα αδυνατούσαν να συνδεθούν. Ψυχοθεραπεία online και παραδοσιακή ψυχοθεραπεία μπορούν να συνυπάρχουν, να συνδέονται και να ωφελούν τον εκάστοτε θεραπευόμενο
Δεν αρκεί, όμως, για να αντικαταστήσει τον ανεκτίμητο συναισθηματικό πλούτο που παράγεται στην άμεση, δηλαδή χωρίς την παρεμβολή μέσου, και ενσυναισθητική συνάντηση δυο ανθρώπων, εν προκειμένου του ψυχοθεραπευτή και του θεραπευόμενου.
Ο θεραπευόμενος που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μια συνεδρία online ψυχοθεραπείας θα πρέπει να είναι ενήμερος για την διαδικασία, τα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικτυακής συμβουλευτικής. Ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής σε περιπτώσεις στις οποίες το απόρρητο παραβιάζεται από τρίτους με σαφή υπαιτιότητα του θεραπευόμενου δεν φέρει ουδεμιά ευθύνη